Ce acte îți trebuie pentru cununia civilă

Atunci când decideți să vă uniți destinele prin căsătoria civilă, este esențial să aveți toate actele necesare pentru a face acest proces cât mai simplu și fără probleme. În România, cununia civilă reprezintă o etapă importantă în viața unui cuplu, iar pregătirea documentelor cu atenție este crucială pentru a evita întârzieri neplăcute sau neînțelegeri.

Documente necesare pentru cununia civilă

Înainte de a programa cununia civilă, asigurați-vă că aveți următoarele documente:

  • Copii ale actelor de identitate ale ambilor parteneri;
  • Certificatul de naștere al ambilor parteneri;
  • Declarații pe proprie răspundere cu privire la starea civilă;
  • Acte doveditoare ale divorțului sau decesului partenerilor anteriori (dacă este cazul);
  • Permisul de ședere (dacă unul dintre parteneri este cetățean străin).

Procedura de depunere a documentelor

După ce ați adunat toate actele necesare, următorul pas este depunerea lor la biroul de stare civilă. Asigurați-vă că respectați termenele și procedurile stabilite de autorități pentru a evita întârzieri neplăcute.

Programarea cununiei civile

La depunerea documentelor, vi se va oferi un formular de programare pentru cununia civilă. Completați-l cu atenție și programați-vă cununia în avans. Este recomandabil să faceți acest lucru cu cel puțin 30 de zile înainte de data dorită pentru a asigura disponibilitatea și planificarea corectă a evenimentului.

Desfășurarea cununiei civile

În ziua cununiei civile, prezentați-vă la biroul de stare civilă cu toate documentele originale. Ceremonia în sine este simplă, dar emoționantă. Aveți martori pregătiți, deoarece aceștia vor trebui să semneze actul de căsătorie.

Actul de căsătorie

După încheierea ceremoniei, veți primi actul de căsătorie. Acesta este un document important și trebuie păstrat în condiții de siguranță, deoarece poate fi necesar în diverse situații administrative ulterioare.

Cât durează procesul de cununie civilă?

Procesul poate varia în funcție de oraș și de numărul de programări. În general, încercați să faceți toate demersurile cu cel puțin o lună înainte de data dorită pentru cununia civilă.

Este necesară prezența ambilor parteneri la depunerea documentelor?

Da, ambii parteneri trebuie să fie prezenți la depunerea documentelor și la ceremonia propriu-zisă. Este un proces pe care trebuie să-l parcurgeți împreună.

Ce se întâmplă dacă lipsesc anumite documente?

Dacă lipsește vreun document, vi se va solicita să îl completați înainte de a continua procesul. Este important să verificați cu atenție lista de documente necesare pentru a evita astfel de situații neplăcute.

Vezi și:

Photo of author

Georgiana

Lasă un comentariu